image/svg+xml

Gemeentelijk monument Hamelweg 12, Wijhe

Verhaal

Gemeentelijk monument Hamelweg 12, Wijhe

Plaatje bij verhaal: hamelweg-12_1669_1900_t_hamel_0.jpg

Hamelweg 12, Wijhe.
Gemeentelijk monument.

 

Inleiding

De boerderij met naastgelegen schuur en kapberg is gelegen in het agrarisch gebied ten oosten van Wijhe en is met de voorgevel gericht op de weg. Voor de boerderij is een boomgaard aangelegd.

Beschrijving

De langhuisboerderij telt één bouwlaag. Het wolfdak is gedekt met riet en heeft een schoorsteen. De voorgevel is opgetrokken in baksteen en heeft een getoogde ingang met rechtgesloten, gedeeld bovenlicht en drie vensters met roedenverdeeld raam en dito bovenlicht. In de geveltop bevinden zich twee zoldervensters. De gevel bevat staafankers.
Het bakstenen tussenlid onder platdak is voorzien van een ingang. De schuur telt één bouwlaag. Het wolfdak is gedekt met pannen en heeft een schoorsteen. De voorgevel is opgetrokken in baksteen en voorzien van een ingang met gedeeld bovenlicht en twee verschillende vensters met roedenverdeeld raam. De kapberg met houten roeden is voorzien van golfplaten.

Waardering

De boerderij, kapberg en schuur zijn van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
als voorbeeld van een langhuisboerderij in het buitengebied van Wijhe,
vanwege de relatieve gaafheid van het exterieur
vanwege de functionele samenhang tussen de boerderij, schuur en kapberg
vanwege de beeldbepalende ligging in een agrarisch gebied.

 

Historie.

Zoals men dat bij meerdere oude boerderijen aantreft, komt de naam dikwijls in verschillende variaties in de bronnen voor. In dit geval treffen we aan: Hamelman, Hamele, Hamelen, Hamelo.

Het woord "hamel" betekent "gesneden mannelijk schaap". Een term die in oude agrarische kringen in zwang was als men een gecastreerde ram bedoelde. Waarom deze naam aan de boerderij is gekoppeld is in de mist van de geschiedenis verdwenen.

Dat het erve Het Hamel heel erg oud is, blijkt uit het gegeven dat de naam al voorkomt in het schattingsregister van 1520, een belasting op onroerend goed.

De naam of een verwijzing naar de naam komt verder heel veel voor in allerlei officiële registers, zoals doop-, trouw- en begraafboeken die door de kerkelijke instanties werden bijgehouden.

Het bouwjaar van het huidige pand is 1661 volgens een vorige eigenaar.

In de 17e en begin 18e eeuw worden als eigenaar genoemd het prioraat of klein capittel te Deventer. Dit wijst op kloosterbezit.

In 1737 wordt het erve geveild op last van de eigenaar op dat moment: de stad Deventer. Koper is Gerrit Jochems.

Sindsdien is het steeds in partikulier eigendom geweest.

Anno 2016 is het een zorgboerderij. Ouderen worden er opgevangen vor dagbestedig. Ondanks lichamelijke en geestelijke beperkingen hebben licht dementerende ouderen nog veel mogelijkheden zijn. Ze worden uit hun isolement gehaald door het contact met andere ouderen en de persoonlijke begeleiding. De lokatie en de omgeving zijn uitermate geschikt voor dit doel.

 

Auteur:Werkgroep Monumenten Olst-Wjhe
Trefwoorden:Wijhe, Hamel, Monument
Locatie:Wijhe
Thema's:Gemeentelijke monumenten in Wijhe

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.