image/svg+xml

Gemeentelijk monument Het Anem 10, Wijhe

Verhaal

Gemeentelijk monument Het Anem 10, Wijhe

Plaatje bij verhaal: het_anem-10_1894_het_anem.jpg

Boerderij Ahnem met naastgelegen schuur dateert uit 1894. De boerderij is gelegen in een agrarisch gebied, op korte afstand van de dijk en is met de voorgevel gericht op de dijk. De boerderij ligt ongeveer op de plaats waar vroeger havezate Het Anhem heeft gestaan.

Beschrijving

De langhuisboerderij telt één bouwlaag met kap op een rechthoekige plattegrond. Het dak met wolfseinden is gedekt met riet en heeft een nokschoorsteen en dakramen.
Alle gevels zijn opgetrokken in baksteen.De voorgevel wordt gekenmerkt door gele bakstenen speklagen, staafankers en twee gevelstenen met respectievelijk de naam Anhem en het jaartal 1894. De vier getoogde vensters in de bouwlaag zijn voorzien van rechtgesloten bovenlichten, siermetselwerk in de boogtrommel, een ontlastingsboog met sluitsteen en luiken. De twee identieke vensters in de geveltop hebben geen luiken.

De rechter zijgevel bevat een ingang met een bovenlicht, een klein venster en twee vensters met een bovenlicht en luiken. Een bakstenen tussenlid met ingang verbindt de boerderij met de naastgelegen schuur. De schuur telt één bouwlaag. Het dak met wolfseinden is gedekt met riet.

Waardering

De boerderij en schuur zijn van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
als voorbeeld van een langhuisboerderij uit het laatste decennium van de negentiende eeuw in het buitengebied van Wijhe vanwege de zorgvuldig gedetailleerde vormgeving van het exterieur vanwege de relatieve gaafheid van het exterieur
vanwege de beeldbepalende ligging in een agrarisch gebied en op korte afstand van de dijk

Bron: Het Oversticht, kennis- en adviescentrum ruimtelijke kwaliteit, 2008

 

Historie

 

Op de plek van deze boerderij heeft de havezate “Het Ahnem” gestaan. Het goed waartoe Het Ahnem behoorde bestond verder nog uit een rentmeesterswoning, een boerenwoning, enige daghuurderswoningen, een steenoven, tuinen, bossen, weide- en hooi- en bouwlanden.

Op de plek van deze boerderij heeft de havezate “Het Ahnem” gestaan. Het goed waartoe Het Ahnem behoorde bestond verder nog uit een rentmeesterswoning, een boerenwoning, enige daghuurderswoningen, een steenoven, tuinen, bossen, weide- en hooi- en bouwlanden.

De families die in verband met Het Ahnem genoemd kunnen worden als eigenaren of bewoners zijn Michiels, van Yrthe, Martens, Van Doornick, Bentinck, Van Rechteren. Een aantal van hen waren als riddermatigen bevoegd zitting te hebben in de Staten van Overijssel. Van Helena van Yrthe ligt in de dorpskerk van Wijhe een grote grafsteen, aangebracht in 1611 en thans verborgen onder de houten vloer. Gelukkig is het randschrift van deze steen genoteerd en bewaard gebleven: 'ANNO 1611 DEN 30 AUGUSTI IS IN DEN HEREN GERUST DIE EDEL ERENTRICKE IVEE (jonkvrouwe) HELENA VAN YRT GENANT VAN DOORNINCK'.

De rentmeesterswoning brandde in 1887 af. Een gedeelte van de havezate was toen al afgebroken.

In 1891 is de huisplaats gekocht door Philip Jacob baron van Heemstra. Deze eigenaar heeft er niet gewoond; hij was burgemeester van Hattem. Aan het bezit van het goed was het zogenaamde collatierecht verbonden. Van Heemstra heeft in 1911 de kerkeraad van Wijhe schriftelijk verklaard af te zien van het recht om een predikant te benoemen.

Huidige situatie.
In de muur van de huidige boerderij zit een steen gemetseld met het opschrift ”Frans Julius Joh. Baron van Heemstra”. De boerderij is in gebruik door de familie Luchtenberg – Bouwhuis.

 

Auteur:Freerk Kunst
Trefwoorden:Gemeentelijk monument, Het Anem, Boerderij
Locatie:Wijhe, NL, Wijhe, Het Anem 10
Thema's:Gemeentelijke monumenten in Wijhe

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.